З нагоди Дня Української Державності

15 липня 2024 року з нагоди Дня Української Державності за ініціативи Швейцарської неурядової організації «Міжнародні проєкти» відбувся національний форум «Українська Державність від Хрещення Київської Руси-України».

У форумі взяли участь представники громадських, освітніх, культурних та релігійних організацій. Ключова теза  форуму: Українська державність пройшла складний шлях розвитку, який тісно переплітався з громадськістю, релігією та освітою. Ці три компоненти відіграли значну роль у формуванні національної ідентичності та суспільних структур України та перебуваючи у тісній взаємодії, впливаючи один на одного та формуючи унікальний український національний характер, забезпечують стійкість та розвиток української нації в умовах глобальних викликів.

З вітальним словом виступили доктор Роберт Зондереґґера, швейцарць, психолог та автора книг, доктор Даніель Борера, іспанець, керівник програми та викладач в університеті RMIT у Хошиміні, пан Генрі Міндер, який прибув зі Швейцарії, засновник і президент Швейцарської неурядової організації “Міжнародні проекти”, а також представники уряду Швейцарії.

Національну академію педагогічних наук України представляв в.о. академіка-секретаря Відділення психології та спеціальної педагогіки – Панок Віталій Григорович, член-кореспондент НАПН України, доктор психологічних наук, професор, директор Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи та Бех Іван Дмитрович, дійсний член НАПН України, доктор психологічних наук, професор, Інститут проблем виховання.

Віталій Григорович в своїй доповіді акцентував увагу на проблемах психологічної служби в системі освіти України, звернув увагу на основні моменти для формування здорової нації. Українська державність після здобуття незалежності у 1991 році переживає період активного реформування. Одним з головних напрямків є орієнтація на європейські стандарти, де людиноцентризм є основною складовою. Зокрема, такі реформи, як децентралізація, реформа системи охорони здоров’я та освіти, спрямовані на покращення життя громадян. Але, які б реформи не були проведені найвищою цінністю суспільства є особистість, і саме людиноцентризм у контексті української державності є важливим напрямком розвитку, який сприяє гармонізації суспільних відносин, покращенню якості життя громадян та зміцненню національної ідентичності. Враховуючи історичний досвід та сучасні виклики, Україна має всі передумови для побудови суспільства, де людина є найвищою цінністю.

Також Віталій Григорович звернув увагу, психічне здоров’я є невід’ємною частиною загального благополуччя нації та ключовим елементом державної політики України. Враховуючи історичний досвід та сучасні виклики, Україна прагне створити умови для збереження та покращення психічного здоров’я своїх громадян. Це завдання вимагає скоординованих зусиль державних органів, громадських організацій та наукової спільноти.

Основними тезами доповіді Івана Дмитровича Беха були державницька особистість, державницький світогляд, державницька вихованість особистості. Державницька особистість — це людина, яка в своїй діяльності керується принципами державницького світогляду та активно працює на благо держави та суспільства, державницький світогляд формує основи для розвитку державницьких особистостей, які, у свою чергу, роблять вагомий внесок у зміцнення та розвиток держави.