Учасників вебінару ознайомлено з засобами профілактики емоційного вигорання фахівця психологічної служби в постковідний період

13 вересня 2024 року 44 педагогічних працівники закладів освіти та психологічної служби системи освіти Вінницької області взяли участь у вебінарі на тему «Супервізія як засіб профілактики емоційного вигорання фахівця психологічної служби в постковідний період».

Викладач: Каменщук Тетяна Дмитрівна, кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник лабораторії психологічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами, Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи.

Основною темою вебінару стала робота практичного психолога з постковідної соціально-психологічної реабілітації.

Організація супервізійної групи вимагає чіткого планування та координації, за таких умов вона може стати потужним інструментом для професійного розвитку та підтримки. Акценти зроблено на основні аспекти роботи із запитом застосовуючи тести з оцінки психологічного стану клієнтів, діагностики та аналізу актуальної життєвої ситуації (авт. В.Г. Панок). Ефективною в роботі є індивідуальна та групова терапія, психоедукація, робота з травмою для підтримки учасників освітнього процесу, Важливою складовою корекційного процесу є робота з батьками здобувачів освіти, психологічний супровід на етапі повернення до нормального життя.

Слід врахувати, що для запобігання емоційного вигорання при здійсненні постковідної соціально-психологічної реабілітації учасників освітнього процесу практичний психолог має володіти навичками стрес-менеджменту та саморегуляції. Для цього фахівець має керувати власними емоціями та вміти знизити рівень стресу, на постійній основі використовувати техніки саморегуляції для підтримки професійної ефективності. У воєнний час особливої уваги потребує власне психічне здоров’я і здоров’я близьких людей та людей свого оточення. 

Слухачі звернули увагу на той факт, що у суспільстві іноді проявляється стигматизація, а це упереджене ставлення до складних психологічних симптомів інших людей, що є негативним чинником для психологічного відновлення. Безумовно, фахівцям важливо дбати про своє психічне здоров’я, про здоров’я тіла, турбота про здоров’я психіки є потребою організму.

Захід проведено за грантової підтримки Національного фонду досліджень України в рамках проєкту «Постковідна соціально-психологічна реабілітація учасників освітнього процесу в діяльності працівників психологічної служби», реєстраційний номер 2021.01/0198.