ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ ПОДОЛАТИ ПСИХОТРАВМУ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ?

На ці та інші професійні питання, пов’язані з наданням якісної психологічної допомоги, шукають відповіді психологи Київської та Чернігівської областей – учасники навчального проєкту «Допомога в подоланні» (HOPE: Helping to Cope). На сьогодні проєкт вирізняється від інших оптимальним поєднанням кращих практик і теорій у галузі травмотерапії, кризового реагування, а також залученням відомих національних та німецьких експертів.

Як не сумно, певна категорія дітей і дорослих не зможуть самостійно подолати наслідки війни і стикнуться з проявами Посттравматичного Стресового Розладу (ПТСР). Саме тому, під керівництвом професора Сари Вики (Німеччина), учасники проєкту детально опрацювали ознаки та прояви ТПСР у дітей, а також попрактикувалися у застосуванні діагностичного інструментарію CATS. Рання діагностика ПТСР у дітей дозволить вчасно перенаправити дитину для отримання кваліфікованої медичної допомоги та уникнути негативних наслідків психологічного травмування в майбутньому.

В ході проєкту учасники мають можливість познайомитися та імплементувати  кращий національний досвід інтеграції дітей ВПО засобами спорту (від к.п.н. Євгенія Столітенка, керівника проєкту «Відкриті уроки футболу»), а також  модель мультидисциплінарних команд на рівні громад (від к.п.н. Олексія Лазаренка, Віце-президента ГО «Всеукраїнська фундація «Захист прав дітей»).

Під керівництвом Сімона Фінкелдея, керівника NGO AETAS (Німеччина) учасники опрацювали теорію триєдиного мозку Даніеля Зігеля та повправлялися у застосуванні вправ з дистанціювання та зменшення тривожності у дітей.  

Проєкт «HOPE network: Створення умов для професійної підтримки та розвитку психологів» впроваджується ГО «Агенція Розвитку Проєктних Ініціатив» спільно з ГО «Всеукраїнська асоціація практикуючих психологів», Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи НАПН України та Вищою психологічної школою (м. Берлін), в рамках проєкту «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні» який імплементується компанією GIZ за дорученням Уряду Німеччини.