Всеукраїнська науково-практична конференція «Психосоціальний супровід учасників освітнього процесу під час війни в Україні: результати ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі» у номінації «Профілактичні програми»

14 листопада 2023 року відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Психосоціальний супровід учасників освітнього процесу під час війни в Україні: результати ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу авторських програм практичних психологів і соціальних педагогів «Нові технології у новій школі» у номінації «Профілактичні програми».

Організаторами заходу стали Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» у співпраці з Державним закладом вищої освіти «Університет менеджменту освіти» Національної академії педагогічних наук України та Українським науково-методичним центром практичної психології і соціальної роботи Національної академії педагогічних наук України.

У роботі конференції взяли участь близько 500 учасників: керівники (директори) навчально-методичних центрів ∕ кабінетів / лабораторій психологічної служби, практичні психологи і соціальні педагоги, педагогічні працівники закладів освіти.

Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи представляли Віталій Панок, директор Центру, доктор психологічних наук, член-кореспондент НАПН України, професор та Надія Лунченко, завідувачка лабораторії прикладної психології освіти, кандидатка психологічних наук.

У зверненні до присутніх Віталій Панок окреслив актуальні проблеми психічного здоров’я громадян України в умовах війни і можливості психологічної служби освіти у їх вирішенні. Особливої важливості набуває навчання усіх громадян у наданні першої психологічної допомоги і у психологічної служби освіти для цього є усі ресурси, зазначив він. Поінформував присутніх про розробку Концепції реформування психологічної служби у системі освіти України на період до 2030 року (документ можна завантажити за покликанням).

Після нагородження переможців конкурсу і презентації авторських програм виступили члени журі конкурсу. З програмами переможців можна ознайомитись за покликанням.

У своєму виступі Надія Лунченко здійснила аналіз діяльності психологічної служби, розповіла про сучасні виклики у діяльності працівників служби.

З матеріалами спікерів конференції можна ознайомитися за покликанням.