Перша стратегічна сесія з питань розбудови ментального здоров’я у місті Києві

13 листопада 2023 року у колонній залі Київської міської державної адміністрації пройшла перша стратегічна сесія з питань розбудови ментального здоров’я у місті Києві у рамках реалізації Всеукраїнської програми з ментального здоров’я.

В роботі сесії взяли участь науковці, представники департаментів та районних у місті Києві державних адміністрацій, керівники громадських організацій і благодійних фондів, практичні психологи.

Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи представляла Надія Лунченко, завідувачка лабораторії прикладної психології освіти, кандидат психологічних наук. Організаторами заходу виступили Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України за підтримки україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» (MH4U).

Цілі Стратегічної сесії:

  • сприяти синхронізації розуміння учасниками сесії цілей, задач та ролі виконавців програми ментального здоров’я (органи виконавчої влади м. Києва, органи місцевого самоврядування, депутати, громадський сектор м. Києва, наукова спільнота, практичні психологи);
  • актуалізувати наявний потенціал м. Києва для створення дієвої екосистеми надавачів послуг з підтримки ментального здоров’я киян.

Завдання Стратегічної сесії:

  • сприяти забезпеченню взаємодії між органами виконавчої влади, державними органами та підприємствами, органами місцевого самоврядування, організаціями та установами громадського сектора в ситуації вирішення проблемних питань постраждалого населення в рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я, започатковуючи стратегічні зустрічі учасників процесу;
  • організувати обговорення проблемного поля та збір інформації щодо бар’єрів в реалізації програми ментального здоров’я в кожній функціональній групі учасників сесії (місцеві депутати, керівники департаментів соціальної політики, голови районних адміністрацій, керівники установ державних підприємств місцевого рівня та громадського сектора, психологи);
  • розробити дорожню карту з першочерговими кроками, необхідними для координації дій виконавців місцевого рівня.

Марина Хонда, заступниця голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень, під час звернення до присутніх, наголосила на зростаючій потребі в психосоціальних послуг, навела актуальні дані про стан ментального здоров’я населення в м. Київ.

Про актуальні проєкти україно-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України» у м. Києві інформувала присутніх Катерина Квятковська, координаторка даного проєкту у м. Києві та області.

Під час роботи стратегічної сесії сформовані робочі групи працювали над розробкою механізмів вирішення нагальних питань:

«Що заважає виконавцям в реалізації програми ментального здоров’я в місті Києві?»,

«Що ми можемо зробити в першу чергу для подолання бар’єрів в реалізації програми ментального здоров’я на місцях?».